Välja rätt storlek

Längden på selarnas magband finns utskrivna vid varje storlek. Räkna med att du behöver 2-3cm extra för att kunna spänna selen ordentligt.

Small - Små dvärgraser såsom dvärghare, hermelin och löwenkaniner brukar passa i small. Ungdjur kan ibland också behöva small, även om medium kanske är den storleken som passar bäst då de är färdigväxt. Small-selen har ett magband med en omkrets på ungefär 30cm.

Medium - Passar medelstora kaniner i storlek med dvärgvädur och korsningar med denna ras. Har du en kanin som är något högre och längre kan medium fortfarande passa om kaninen är relativt slank. Belgiska harar tex. brukar inte dra större storlek än medium trots att de är ganska stora. Detta eftersom de är så pass långa och slanka och relativts små vid bogen och bröstet. Mediumselen har ett magband med en omkrets på ungefär 38cm.

Large - Sitter bäst på större raser såsom Sallander, Gottlandskanin, medelstora franska vädurar och kaniner i liknande storlek. Är din kanin väldigt stor, dvs. mer åt storlek med Belgisk jätte så behöva du förmodligen måttbeställa. Enklast är det att göra det om du redan har en befintlig bogsele, eller kan låna en bogsele av en kompis i storlek large som du mäter och utgår ifrån. Largeselen har ett magband med en omkrets på ungefär 45cm.

Mellanstorlek:

Kanske har du en kanin som ligger precis mitt emellan storlekarna, då kan du beställa en sådan storlek. Exempelvis om det är en sele mellan small och medium du vill ha så skickar du en beställning och anger small/medium som storlek. Jag kommer då att sy en sele som har måtten precis mellan dessa storlekar.

Har du ändå frågor om storlekarna kan du mejla mig men börja då med att ta mått på din kanin runt hals och mage och skicka med dessa mått i ditt mejl. Utan dessa mått blir det annars nästan omöjligt för mig att hjälpa dig.

Kom ihåg att du alltid har rätt att skicka tillbaka eller byta selen inom 14 dagar från dess att du mottagit den om du inte blir nöjd med storleken. (Gäller ej specialstorlekar)